Kurpitsat

Suomessa talvikurpitsaksi kutsutaan niitä kurpitsoja, joiden hedelmien annetaan kasvaa täyteen mittaansa ja jotka säilyvät varastossa jopa useita kuukausia, koska niillä on kova suojaava kuori. Vastaavasti kesäkurpitsojen hedelmät käytetään keskenkasvuisina ja pehmeäkuorisina eikä niiden pidempiaikainen varastointi ei ole järkevää, koska hedelmät ovat parhaimmillaan nuorina. Nämä ovat yleiskielisiä nimityksiä, kehittyneet ihmisten puhuessa kurpitsoista. Kaikenlaisista kurpitsoista on moneen ruokaan, ainoastaan koristekurpitsa ei kelpaa ravinnoksi.

Kurpitsa on täyttävää, vaikka siinä on vain noin 16 kcal 100 grammassa. Tämän lisäksi kurpitsassa on reippaasti foolihappoa, kaliumia ja c-vitamiinia. Monikäyttöisen kurpitsan voi syödä siemenineen päivineen! Siemenissä piilee paljon rautaa.

Kurpitsan käsittely

Kurpitsan hattu leikataan pois ja pehmeä rihmasto siemenineen kaivetaan pois. Lopuksi sisus koverretaan (esim. jäätelökauhalla) talteen ja paloitellaan.

Tämän jälkeen vain mielikuvitus on rajana kurpitsakokkailussa. Uunissa paahdetut ja maun mukaan maustetut kurpitsalohkot/-kuutiot maistuvat lisäkkeenä, salaateissa tai pastan sattumina. Näissä ruuissa kurpitsaan kannattaa suhtautua kuten juureksiin; esimerkiksi kurpitsa, savukala ja sinihomejuusto muodostavat hurmaavan yhdistelmän. Kurpitsa maistuu myös pestojen ja rucolan kera. Keitoissa vähemmän tunnettuja, mutta toimivia kumppaneita kurpitsalle ovat muun muassa katkaravut ja sitruunaruoho. Tulisiakaan mausteita ei kannata karttaa, sillä mieto kurpitsa kestää ne hyvin.

Jälkiruuissa kurpitsaa voi yhdistää muiden hedelmien tai riittävän makeiden ainesten kanssa. Kurpitsa maistuu muun muassa juustokakuissa ja siirappisissa hedelmäjälkiruuissa.

Yksi tapa varmistaa kurpitsan saanti ympäri vuoden on valmistaa kurpitsasta kotitekoista sosetta ja pakastaa se tulevaa käyttöä varten. Kotitekoisesta soseesta tulee kuitenkin helposti rakenteeltaan säilöttyä laihempaa, joten huolellinen valutus on tarpeen. Kurpitsasose maistuu paitsi sosekeittojen pohjana ja kakuissa, myös pirtelöissä yhdessä esimerkiksi jogurtin, marjojen ja hedelmien kanssa.

Lokakuinen Kurpitsapelto Halikossa 2019

Paahda kurpitsan siemenet

Kurpitsan siementen paahtaminen on helppoa: irrota siemenet rihmoista ja huuhtele siivilässä. Vaikka olisit miten huolellinen hyvänsä, siemeniin jää helposti pienen pieniä säikeen paloja, ne eivät kuitenkaan haittaa lopputulosta. Kuivaa puhdistuksen jälkeen siemenet huolella, jotta ne eivät jää limaisiksi. Talouspaperi ei ole paras mahdollinen kuivaaja, sillä se liimaantuu helposti siemenien pintaan niiden kuivuessa. Muista myös sekoittaa siemeniä aika ajoin kuivumisen aikana, jotta ne eivät jää kiinni toisiinsa. Viitseliäimmät antavat siementen kuivua yön yli. Paahda siemenet joko kuivalla paistinpannulla liedellä tai uunipellille leivinpaperin päälle leviteltynä uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes siemenet ovat kauttaaltaan kauniin kullankeltaisia. Mausta paahdetut siemenet esimerkiksi chilillä, garam masalalla, wasabilla, manteliöljyllä, piparkakkumausteilla, hunajalla tai vaahterasiirapilla. Siemeniä ei ole pakko maustaa heti niiden paahtamisen jälkeen, vaan niitä voi säilyttää ennen maustamista. Paahdetut siemenet säilyvät kuitenkin lyhyemmän aikaa kuin paahtamattomat siemenet, sillä lämmitetty öljy härskiintyy nopeammin.

Paahdettuja kurpitsansiemeniä voi napostella sellaisenaan tai lisätä myslin, salaatin ja keittojen joukkoon sekä sämpylä- ja leipätaikinoihin. Kurpitsansiemenet koristavat myös makeita leivonnaisia. Muista pureskella siemenet kunnolla, jotta niiden terveelliset ravintoaineet pääsevät imeytymään.

Comments are closed.