Karviainen

Pula-ajan vanha resepti “köyhän lakkahillo” tai “köyhän miehen lakkahillo” on keltaisesta karviaisesta ja porkkanasta valmistettu hillo, jonka maku muistuttaa hieman lakan makua. Karviaista ja porkkanaa on ollut pula-aikanakin saatavilla koko Suomessa silloinkin, kun halla on vienyt lakkasadon.

Porkkana-karviaismarjahillo

  • 500 g porkkanoita
  • 1 l karviaismarjoja
  • vajaa 2 dl vettä
  • 200 g hillosokeria

Kuori ja raasta porkkanat. Leikkaa karviaisista kannat ja ”tupsut” pois.

Mittaa porkkanaraaste, karviaismarjat ja vesi kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä niin, että porkkanaraaste ja karviaiset ovat pehmenneet. Sekoita välillä. Halutessasi voit soseuttaa hillon tasaiseksi massaksi, kun ainekset ovat pehmenneet.

Lisää hillosokeri ja keitä vielä hetki.

Laita hillo kuumana puhtaisiin, kuumennettuihin lasipurkkeihin. Säilytä jäähtyneet hillopurkit jääkaapissa.

Hillon voi jäähtyneenä myös pakastaa. Hillo sopii lettujen, puuron, jugurtin ja viilin kanssa sekä leivän päälle.

Oletko kokeillut vesisäilöntää? Siinä peratut marjat laitetaan puhtaisiin pulloihin ja päälle kaadetaan keitettyä ja jäähdytettyä vettä niin paljon, että ainekset peittyvät kokonaan.

Erityisen hyvin vesisäilöntä sopii karviaisille, mutta esimerkiksi karpaloita ja puolukoita voi myös säilöä vedessä. Voit säilöä veteen myös puolikypsät lakat tai raparperipalat.

Ainoa vaatimus on se, että marjat ovat tuoreita ja täysin ehjiä.

Vesikarviaiset säilyvät viileässä pitkälle talveen. Veteen säilötyt marjat voi käyttää pakastemarjojen tapaan kiisseliin tai vaikka hedelmäsalaattiin. Niitä voi napsia myös sellaisenaan, niin ihanan tuoreilta marjat maistuvat!

Veteen säilötyt karviaiset

2 litraa, 20 min

  • 1 litra puolikypsiä karviaisia
  • 1 litra vettä

Perkaa marjat huolellisesti. Säilöttäväksi käyvät vain tuoreet ja ehjät marjat, mutta ne voivat olla raakoja tai puolikypsiä. Huuhtele marjat kuumalla vedellä siivilässä.

Kiehauta vesi kattilassa ja viilennä se jääkaapissa.

Laita marjat puhtaaseen 2 litran lasitölkkiin. Kaada vettä päälle ja sulje kansi. Ravista tölkkiä niin, että vesi peittää marjat ja ilmakuplat nousevat pois. Lisää vettä tölkin reunaan asti. Sulje kansi ja säilytä kylmässä.

Vinkki: Vesimarjat säilyvät huoneenlämmössä, jos lisäät säilykkeeseen ½–1 grammaa natriumbentsoaattia (esim. Santa Maria) vesilitraa kohti.

Lisää marjoihin halutessasi sokeria tai hunajaa ennen käyttöä.

Resepti: Anu Brask

Comments are closed.