Tyrni

Tyrni on luonnonvaraisista marjoistamme kaikkein ravintorikkain. C-vitamiinipitoisuudessa se vetää vertoja jopa appelsiinille!

Tyrnimarjoja kypsymässä oksan tyvessä Rannikon Puutarhalla

Kyseessä ei kuitenkaan ole pelkkä flunssaa ennaltaehkäisevä vitamiinipommi, sillä tutkimusten mukaan tyrnillä on todettu olevan jopa sydän- ja verisuoniterveyttä tukeva vaikutus.

Tyrni sisältää C-vitamiinin lisäksi runsaasti myös E-vitamiinia, ravintokuitua sekä elimistölle hyödyllisiä rasvahappoja. Tämän marjan terveysvaikutukset on rannikolla osattu hyödyntää jo iät ja ajat, mutta viime vuosina tyrnistä on saatu myös mielenkiintoista tietoa tieteen keinoin.

Tutkimuksessa terveysvaikutuksia saavutettiin jo 20 gramman päiväannoksella kuivattua tyrniä. Marjoja syöneillä havaittiin positiivisia muutoksia veren seerumin rasvoissa ja rasvaliukoisissa yhdisteissä sekä lipoproteiineissa. Näillä tekijöillä tiedetään olevan yhteys diabetekseen. Erityisesti tyrnistä kuitenkin hyötyvät ne, joilla on alttius sydän- ja verisuonisairauksiin, kuten riskirajoilla olevat kolesteroliarvot. Tyrnin todettiin vaikuttavan suotuisasti lievästi ylipainoisten naisten metabolisen oireyhtymän tekijöihin.

Luonnonvaraisena Pohjanlahden ja Ahvenanmaan karuilla rannoilla kasvavasta tyrnistä ei voi erehtyä. Hopealehtisessä ja piikikkäässä pensaassa kypsyvä kirkkaanoranssi marja on parhaimmillaan ensimmäisten pakkasöiden jälkeen. Yleensä se kerätään talteen syys-lokakuun aikana. Myös istutettuna tyrni on löytänyt kotinsa monen puutarhasta. Ja vaikka kasvi viihtyy hiekkaisella ja soraisella maalla, tarvitsee se runsaasti aurinkoa viihtyäkseen.

Kirpsakka tyrni on haasteellinen poimittava, mutta sitäkin halutumpi herkku. Rannikon tyrnikansa nakkaa marjat pakasteesta arkisesti vaikkapa aamupuuron päälle tai jogurtin sekaan. Tosin juhlapöytäänkin tyrni löytää tiensä omaperäisen makunsa ja värihehkunsa ansiosta. Poimitut marjat voi pakastamisen lisäksi säilöä kuten muutkin marjat – vaikkapa hillota tai mehustaa. Tyrnin kirpeä maku sopii hyvin esimerkiksi omenahilloa maustamaan.

Tyrnin siemenistä puristettavan öljyä käytetään puolestaan ihonhoitotuotteissa sekä ravintolisissä. Siemen ei kovin helposti rikkoudu esimerkiksi pureskelemalla, joten jos öljyn hyödyt haluaa kerätä kotikonstein talteen, saa asian eteen nähdä vähän vaivaa.

Tyrni kasvaa Suomessa luonnonvaraisena lähinnä merenrannoilla. Sen runsaan C-vitamiinipitoisuuden (200 mg / 100 g tuorepaino) takia sitä on alettu viljellä myös muualla maassa. Tyrni on kaksikotinen kasvi eli tuottaakseen marjasatoa se tarvitsee sekä hede- että emikasvit. Tyrnistä valmistetaan mehua sekä hilloa, lääke- ja kosmetiikkateollisuus on siitä kiinnostunut.

Pirteä tyrni-appelsiinismoothie

  • 1 banaani
  • 1 appelsiini
  • 1 dl tyrnejä
  • 0,5 dl mantelimaitoa
  • 0,5 dl kookosmaitoa
  • 0,5 tl aito vaniljaa tai vaniljasokeria

Laita paloitellut banaani ja appelsiini sekä tyrnit blenderiin. Surauta aineet sekaisin ja lisää joukkoon manteli- sekä kookosmaito. Sekoita aineita vielä hetki ja lisää joukkoon halutessasi vaniljasokeria tai aito vaniljaa. Nauti!
Halutessasi voit käyttää manteli- ja kookosmaidon tilalla tavallista maitoa tai vaikkapa vettä. Smoothien sekoitus onnistuu hyvin myös sauvasekoittimella.

Comments are closed.