Salkopapu

Salkopapulajikkeita on keltainen, vihreä ja lila papu. Tuoreet salkopavut tulee aina kypsentää ennen käyttöä esim. keittämällä tai höyryttämällä. Papujen sisältämät haitalliset aineet hajoavat vajaan kymmenen minuutin keittämisen jälkeen. Keittoajan pituus riippuu mm. papujen kuoren paksuudesta. Keittämättömät tai liian lyhyen ajan keitetyt pavut voivat aiheuttaa ruokamyrkytyksen kaltaisia oireita. Jos kuitenkin pitää huolen riittävästä lämpötilasta, pavut voi valmistaa muutenkin kuin keittämällä. Pääasia, että riittävä kuumennus kestää tuon vajaat kymmenisen minuuttia.

Tämä kannattaa ottaa huomioon myös silloin, kun pakastaa papuja myöhempää käyttöä varten: jos ryöppäys ennen pakastamista kestää 2–3 minuuttia, niin sulattamisen jälkeen papuja pitää vielä kuumentaa riittävän kauan, jotta lämpötila on ainakin viitisen minuuttia yli 80 asteen.

Papuja ja saksanpähkinää

  • 250–300 g salkopapuja
  • 1–2 rkl saksanpähkinäöljyä tai muuta mietoa öljyä ja/tai voita
  • 2–3 saksanpähkinän sydäntä (n. 10 g)
  • 1 valkosipulin kynsi
  • (kynteliä tai ranskalaista rakuunaa)
  • ripaus muskottipähkinää tai maustepippuria

Huuhtele pavut. Poista pavuista kannat ja terävät kärjet. Kuori valkosipulin kynsi ja hienonna pieneksi silpuksi. Huuhtele ja silppua yrtit.

Kiehauta kannellisessa kasarissa tai pannussa noin 1½ desilitraa vettä ja lisää pavut. Kypsennä papuja kannen alla höyryssä noin 4 minuuttia, kääntele papuja kerran höyryttämisen aikana. Ota sitten kansi pois ja keitä kunnes vesi on haihtunut kokonaan.

Lisää sitten pannulle öljy ja/tai voi ja paista papuja keskilämmöllä muutama minuutti, silloin tällöin sekoitellen, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä. Lisää sitten myös valkosipuli ja kynteli pannuun (jos käytät rakuunaa lisää se vasta lähes valmiiden papujen päälle). Jatka paistamista muutaman minuutin ajan, kunnes tunnet valkosipulin aromin. Varo kuitenkin polttamasta valkosipulia.

Ota pannu pois liedeltä ja mausta pavut aivan pienellä ripauksella muskottipähkinää tai maustepippuria. Pilko saksanpähkinä isolla kokkiveitsellä karkeaksi rouheeksi ja ripottele papujen päälle.

Lähde: http://olemmepuutarhassa.fi/

Comments are closed.